BİLECİK İL’İNE BAĞLI OLAN İNHİSAR’IN NE ZAMAN KURULDUĞU HAKKINDA KESİN BİR BİLGİ YOKTUR. BU KONUDA BİRKAÇ RİVAYET MEVCUTTUR. BİR RİVAYETE GÖRE, AĞALAR VE TAYCILAR OLMAK ÜZERE İKİ KABİLENİN (BİRİNİN TEKKE ÖNÜ, DİĞERİNİN ÇİFTEPINARLAR MEVKİİNDEN GELDİĞİ SÖYLENİR) YERLEŞMESİ İLE KURULMUŞTUR. BU İKİ KABİLENİN ARASINDA DÜŞMANLIK OLDUĞU, BİR KIZ ALIP VERME OLAYIYLA İLİŞKİLERİN DÜZELDİĞİ VE BİRLEŞME SAĞLANDIĞI SÖYLENMEKTEDİR.
DİĞER BİR RİVAYETTE İSE; ÇEVREDE AYRI AYRI SEKİZ OBANIN BULUNDUĞU , BU OBALARIN SONRADAN BİRLEŞEREK BİR BEYLİK MEYDANA GETİRDİĞİ SÖYLENİR. BU BEYLİĞİN BAŞINA KÜBAT ÇELEBİ İSMİNDE BİR YÖNETİCİ BULUNMAKTAYDI. SAVAŞLARIN BEYLİKLERE TOPRAK KAZANDIRMAK VE GENİŞLEMEK MAKSADIYLA SIKCA PATLAK VERDİĞİ BU ZAMANDA, KARACA DAVUT ( ASKERİ KANADIN BAŞINDA BULUNAN KOMUTAN) VE KÜBAT ÇELEBİ BEYLİK SAVUNMASINI DAHA İYİ YAPABİLMELERİ İÇİN BEYLİK MERKEZİNİN ETRAFINI HİSAR İLE ÇEVİREREK BİZANSLILARA KARŞI DİRENME GÜÇLERİNİ ARTIRMIŞLARDIR.
İNHİSAR İSMİ BU “HİSAR” VE BEYLİĞİN KARŞISINDA BULUNAN “İN” KELİMELERİNİN BİRLEŞMESİNDEN DOĞDUĞU RİVAYET EDİLİR.
ERTUĞRULGAZİ’NİN SÖĞÜT’E YERLEŞMESİNDEN SONRA İNHİSAR BEYLİĞİ DE ERTUĞURUL BEY’İN EMRİNE GİRMİŞTİR. BU KATILIŞTAN SONRA NALLIHAN VE SEYİTGAZİ TARAFLARINA KADAR OLAN BÖLGENİN ASKER TOPLAMA VE YETİŞTİRME İŞLEMLERİNİ İNHİSAR BEYLİĞİ ÜSTLENMİŞTİR. İNHİSAR MERKEZİNDE ASKER KAÇAKLARININ VE SUÇLULARININ YARGILANDIĞI, KERVANLARIN KONAKLADIĞI BÜYÜK KONAKLAMA EVLERİ OLDUĞU SÖYLENİR. YAŞLILARIN NAKLETTİĞİNE GÖRE HÜKÜMET KONAĞININ BULUNDUĞU YERDE KIRK ODALI HAN DİYE ANILAN BÜYÜK BİR YAPININ BULUNDUĞU BİLİNMEKTEDİR. FERİDUN FAZIL TÜLBENTÇİ’NİN OSMANOĞULLARI TARİHİNDE SÖĞÜT’ÜN DOĞUSUNDA KOCA GÖBEKLİ HASAN AĞA’NIN HANI OLARAK ANLATTIĞI VE TARİHÇİNİN BELİRTTİĞİ GİBİ, YERİ TESPİT EDİLEMEYEN O HANIN İNHİSAR’DAKİ KIRK ODALI HAN OLDUĞU SANILMAKTADIR. BU VE BUNUN GİBİ ESERLER GEREK İSTİKLAL HARBİ ESNASINDAKİ YANGINLARLA VE GEREKSE DAHA ÖNCEKİ TARİHLERDE YOK OLMUŞLARDIR.
KURTULUŞ SAVAŞI DÖNEMİNDE YUNAN’LILARIN KÖYÜ İŞGAL ETMİŞ OLMALARI NEDENİYLE HALK SAKARYA NEHRİNDEN GEÇEREK KARŞI KÖYLERE SIĞINMIŞTIR. HİSAR’A YERLEŞEN DÜŞMANA KARŞIDAN BASKINLAR DÜZENLENMİŞ, TÜRK ORDUSUNUN GELİŞİYLE BERABER DÜŞMAN KAÇARKEN KÖYÜN TAMAMINI YAKMIŞTIR. İŞGALDEN KURTULDUKTAN SONRA KÖY YENİDEN İMAR EDİLMİŞTİR.
CUMHURİYET ÖNCESİ ULAŞIM İMKANLARININ KISITLI OLDUĞU DÖNEMLERDE ÇEVRE KÖYLER İHTİYAÇLARININ ÇOĞUNU İNHİSARDAN TEMİN EDERLERDİ.CUMA GÜNLERİ HALA KURULMAKTA OLAN HALK PAZARININ O ZAMANLARDA DAHA KALABALIK BİR ŞEKİLDE CEREYAN ETTİĞİ SÖYLENİR