EKONOMİK DURUMU:
Seracılık
SERACILK ÇALIŞMALARI KAYMAKAMLIK SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI DESTEĞİ İLE 1998 YILINDA YAPILAN 15 ADET 504 M2 LİK SERALARLA BAŞLAMIŞ, 2000 YILINDA 10 ADET 336 M2, 2004 YILINDA 7 ADET 336 M2’LİK SERALARLA DEVAM ETMİŞTİR. ORTA SAKARYA VADİSİNDE OLAN İLÇEMİZ ERKEN DÖNEM SEBZE YETİŞTRİCİLİĞİ İÇİN UYGUN BİR MİKRO KLİMA İKLİM ÖZELLİĞİNE SAHİPTİR. SAKARYA NEHRİ BOYUNCA UZANAN ARAZİNİN ENGEBELİ VE DAR OLMASI SEBEBİYLE BİRİM ALANDA GETİRİSİ YÜKSEK OLAN SERACILIĞA İLGİ HER GEÇEN GÜN ARTMAKTADIR.
Bahçecilik
İLÇEMİZ MİKRO KLİMA İKLİMİNE SAHİP OLMASI NEDENİYLE 2 ÜRÜN ALINMAKTADIR. ESKİŞEHİR VE İSTANBUL GİBİ BÜYÜK BİR NÜFUSA SAHİP İLLERE YAKIN OLMASI SEBEBİYLE PAZARLAMA İMKANLARI YÜKSEK OLDUĞUNDAN ESKİDEN BERİ SAKARYA NEHRİ BOYUNCA SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILMAKTADIR. TARIMSAL GELİRİN ÖNEMLİ KISMINI DOMATES, BİBER, PATLICAN, TAZE SOĞAN, TAZE FASÜLYE, SALATALIK, KABAK, ISPANAK, MARUL, MAYDONOZ VE LAHANA GİBİ SEBZELER OLUŞTURMAKTADIR.
İLÇEMİZİN İKLİM GEÇİT BÖLGESİNDE YER ALMASI, ÇİFTÇİMİZİ SIK OLARAK DON ZARARINA MARUZ BIRAKMAKTADIR. BU SEBEPLE MEYVECİLİĞE ALTERNATİF OLARAK SEBZE TARIMI ÖNEM KAZANMAKTADIR.
Bağcılık ve Meyvecilik
İNHİSAR’DA BAĞCILIK AKKÖY, HARMANKÖY, TOZMAN, SAMRI VE KOYUNLU KÖYLERİNDE YAPILMAKTA OLUP ÖNEMLİ ÇEŞİTLER RAZAKI, ALFONS, ÇAVUŞ VE BEYLERCEDİR.
TÜRKİYE NAR ÜRETİMİNİN %15 İNİ (6000 TON) KARŞILAMAKTADIR.
TARPAK BELDESİNDE 50 YILDIR İŞLENMEYEN YAKLAŞIK 2000 DEKAR TARIM ARAZİSİ ORGANİK KİRAZ YETİŞTİRMEK AMACIYLA 2005 YILINDA TARIMA AÇILMIŞTIR.
HARMANKÖY VE TOZMAN KÖYLERİMİZ DE KİRAZ ÜRETİMİ DE ÖNEMLİ BİR YER TUTMAKTADIR. 2008 YILINDA DAĞITILAN ÖZEL İDARE DESTEKLİ 3000 ZEYTİN FİDANI DAĞITILMIŞTIR.
Hayvancılık
İLÇE EKONOMİSİNDE ZİRAATTAN SONRA İKİNCİ GELİR KAYNAĞI HAYVANCILIKTIR. BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIĞA ORANLA KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK DAHA FAZLA GELİŞMİŞ OLUP, 650 ADET BÜYÜKBAŞ VE 7850 ADET KÜÇÜKBAŞ HAYVAN MEVCUT OLUP HAYCVANCILIĞI YAYGINLAŞTARMAK AMACIYLA KAYMAKAMLIKÇA BESİ VE SÜT SIĞIRCILIĞI TEŞVİK EDİLMEKTEDİR.
İLÇEMİZİN ARAZİSİNİN DAĞLIK OLMASI SEBEBİYLE SAMRI, HİSARCIK VE TOZMAN KÖYLERİNDE YAYLALARIN MEVCUT OLMASI SEBEBİYLE ÖNEMLİ MİKTARDA KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞI YAPILMAKTADIR. BÜYÜK BİR KISMINI YERLİ KIL KEÇİSİ OLUŞTURMAKTADIR.
BÖLGE ARICILIK İÇİN OLDUKÇA ELVERİŞLİ OLMASINA RAĞMEN ÇİFTÇİLERİN YETERİ KADAR BU KONUYA İLGİ DUYMAMASI NETİCESİNDE GELİŞTİRİLEMEMİŞTİR. BUNUN BAŞLICA SEBEPLERİNDEN BİRİ BÖLGENİN AŞIRI DERECEDE GÖÇ VERMESİ VE İLÇEDEKİ GENÇ NÜFUSUN GİDEREK AZALMASIDIR.
İpek Böcekçiliği
KOZA ÜRETİMİNİN YAPILDIĞI İLÇEMİZDE İPEK BÖCEKÇİLİĞİ GÜNÜMÜZÜN EKONOMİK ŞARTLARI NEDENİYLE GİDEREK AZALMAKTADIR. KOZA BİRLİK TARAFINDAN İPEK BÖCEĞİ TOHUM PAKETİ DAĞITIMI DA YAPILMAKTADIR. TARİHİ BİR KÜLTÜRÜMÜZ OLAN İPEK BÖCEKÇİLİĞİNİN YAŞATILMASI İLERİDE İPEK HAMMADESİ TEMİNİNDE DIŞARIYA BAĞIMLI KALINMAMASI AÇISINDAN ÖNEM TAŞIMAKTADIR.
Ekonomi:
DAHA ÖNCE İLÇENİN TARIMSAL ÜRÜNLERİNİ İŞLEYECEK YADA YERALTI ZENGİN LİKLERİNE DAYALI SANAYİ KURULUŞU BULUNMAMAKTA İKEN 2008 YILINDA AKKÖY VE HARMANKÖY KÖYLERİNDEN ÇIKAN MERMERLERİN İŞLENMESİ AMACIYLA İLÇEMİZDE 1 ADET MERMER FABRİKASI KURULMUŞTUR..